logo

Khalid Abdullah

Khalid Abdullah14.07.2020


Paylaş:
Yazı Boyutu





                                                                           KHALİD ABDULLAH 

 

1937 Yılında Sudi Arabistan’ın Tayf  şehrinde dünyaya gelen Prince Khalid Abdullah 1960 yılında  henüz 23 yaşındayken Fransa’da gittiği at yarışlarından çok etkilenmiş  ve ilerde yarış atı sahibi olmaya karar vermiştir. 1979 yılında yarışçılığa başlayan Khalid Abdullah  ilk galibiyetini Antrenörlüğünü  Jeremy Tree’nin yaptığı Charming Native ile Windsor hipodromunda alır. Dünya yarışçılığında  söz sahibi olmak isteyen Khalid Abdullah yaptığı alımlar ile dikkat çekmeye çoktan başlamıştır bile.1980 Yılında  ilk klasik Galibiyetine2000 guineas yani İngiltere Erkek Tay deneme  koşusunu  Known Fact isimli safkanla kazanarak  ulaşır ancak  bu yarış uzun süre hafızlarda silinmez; çünkü yarışı kazanan Nureyev’e  protesto çekilmiş ve yarış neticesi  değişmiştir. Known Fact daha sonra başarılı bir aygır olarak yarışçılığa hizmet edecektir.. 1986 yılına gelindiğinde KhalidAbdullah’ın  pembe  yeşil beyaz  renklerden oluşan yarış forması  dünya yarışçılığına unutulmaz bir safkan hediye edecektir, Dancing Brave… Avrupa’da  1986 yılının handikap puanı en yüksek  3 yaşlı safkanı olma ünvanına erişmiştir. 2000 Guineas,King George ,Eclipse ,Arc’de triopmheyarışlarını kazanmış daha sonra aygırlık kariyerine ayrılmıştır..

Prens Abdullah için kendi yetiştirdiği safkanlar ile başarılı olmak her zaman ilk plandadır. İyi bir yetiştirici olmanın ilk kuralı tabii ki çok iyi bir haraya ve çok iyi damızlık kısrak stoğuna sahip olmaktan geçer. Prens bunun farkındadır Şu anda herkesin  bildiği meşhur  Juddomonte  yetiştiriclik ve yarışçılık  Operasyonun   ilk temelleri yine  1980 yıllarınınbaşında atılmış ve İngiltere Newmarket’te Banstead  Manor Stud harasını satın alınmıştır. Prens Abdullah artık kaliteli kısraklara sahip olmaya başlamış ve  kendi  taylarını yetiştirme yolunu benimsemiştir. Burda önemli bir anekdot vermek istiyorum. 2020 yılına geldiğimizde Juddomonte harasında çalışan ekip  kuruluşundan bu yana hiç değişmemiştir. ..

1986 yılında  juddomonte harasında    belki yaptığı yarışlarla değil ama   aygırlık kariyeri ile  Dünya yarışçılığına damga vuracak bir tay  doğar; Danehill (Danzig –Razyana ) orjinli bu safkanın öz kardeşinin de Tjk tarafından satın alınan EagleEyed adlı Aygır olduğunu belirtmek isterim.Danehill,kazandığı orta ve kısa mesafeli grup yarışların ardından aygırlık kariyerine başlamak üzere Coolmore Ekürisine satılmıştır. Her iki yarım kürede aygırlık yapan Danehill  sayısız kere lider aygır ünvanını alırken verdiği  yavrularla özellikle Avustralya  yarışçılığının kaderini değiştirmiştir. Bugün bile süper aygırlara sahip olan Juddomonte’nin neden Danehilll’i  Coolmore sattığı  merak konusu olsa bile ben bu soruyu buradan cevaplamak isterim. O yıllarda juddomente bugünkü gibi bir  aygır operasyonuna sahip değildi. Dahası  Khalid Abdullah her zaman Coolmore ile çok iyi ilişkiler  içinde bulunmuştur.  Bugün olduğu gibi o zamanda bu haranın aygırlarını kullanmıştır. Frankel’in pedigrisini incelediğimizde bunu daha iyi anlayabiliriz…

Juddomonte operasyonu  başarılı  yarışlara imza atarken gelecekte Dünyanın en iyi kısrak stoğuna sahip olma ünvanını elde etmek için yatırımlar da yapmaya devam ediyordu. KhalidAbdullah  ilerde aygır doğuracak  annelere sahip olmak gerektiğine  inanıyordu. Kendine özgü kuralları vardı. Yetiştirdiği atları kendi  koştuğu için  stoğunun güçlü ve zayıf yönlerini biliyordu. Genelde eşleşmeleri ekibi ile yapsa da mutlaka son sözü o söylüyordu. Örneğin  Enable pedigrisinin dizaynı kendisine aittir. Diğer bir yazılı olmayan kural ise temel kısrak olarak nitelendirdiği annelerinin en az iki kızını elinde tutmaya özen göstermiştir. 

Avrupa’da alınan klasik  koşu galibiyetleri khalid Abdullah’ın hedeflerini büyütmesine  neden olmuştur. Artık Amerika’da yetiştiricilik ve yarışçılık yapmanın zamanı gelmiştir. Atlarını antrene edecek isimleri   seçerken  çok dikkatli olduğu bilinen prensin hedefindeki isim şampiyon antrenör Boby Frankel olur. Uzun yıllar juddomente  ekürisinin antrenörlüğünü yapan antrenörü juddomonte   ile özdeşleştiren isim  Empire  Maker isimli safkan olduğunu söylersek sanırım yanılmayız...  2009 yılında yaşamını yitiren Boby Frankel’in soyadını Khalid Abdullah çoktan bir tayına  vermişti bile …İşte o isim ilerde  efsena yarış atı ve  aygır Frankel  olacaktı …

juddomonte ekürisi  Amerika’da birçok kere yılın yetiştiricisi ve yarışcısı ödülünü kazanmış hala  kazanmaya devam diyor. Bu ünvana layık olabilmek için birçok şampiyon yetiştirdiler ancak bunlardan en akılda kalanı  hayatını geçen ay  kaybeden Arrogate isimli safkan dersek sanırım yanılmayız.

Dünyanın önde gelen ekürileri ile karşılaştırdığımızda  juddomonte ekürisinin onlara  nazaran çok daha genç ve daha az sayıda  safkana sahip olduğunu rahatlıkla görebiliriz. Kalitenin sayıdan daha önemli olduğunun en kanıtıdır sanırım juddomonte operasyonu ….  Dünya yarışçılığını takip eden her  yarışsever sanırım Sea the Stars sonrası bir daha böylesi gelmez demiştir. En azından ben öyle düşünmüştüm. Ancak  juddomonte ekürisi  öyle bir safkan çıkardı ki   Sea the Stars ‘ın  tahtı gönüllerde fena sallandı tabii Sea the Stars ‘ın şu anda süper aygırlık kariyeri var onu eklemeden geçmeyelim. Adını efsane antrenörün soyadından alan Frankel  (Galileo –Kind ) katıldığı 14 yarışın hepsinden galip ayrıldı ki 2000 guineas    yarışı hala hafızalarda ki yerini korur. Bu  ismin  antrenörünün 2013 yılında yaşamını yitiren ünlü antrenör Henry Cecil olduğunu hatırlatmak isterim… 

Her sene unutulmaz  safkanlar çıkartmayı  neredeyse adet haline getiren Juddomonte’nin   bizleri yarışları ile olduğu kadar son zamanlarda verdiği klasik koşu galibi taylarla  da kendine hayran bırakan bir isimde Kingman oldu. Sanırım ilerde onun bir çok oğlu aygır olarak karşımıza çıkacak.

Sizlere son olarak  bahsedeceğim isim ise dünayayajuddomnte’nin pembe yeşil ve beyaz renklerden oluşan formasını adeta ezberleten ENABLE; bugüne  kadar katıldığı  15 yarışın 13 tanesinden galip ayrılan  kısrak 2 kere arc de triomphe galibiyeti var  geçen sene bunu 3 ‘e çıkartıp dünyada bir ilki başaracaktı ancak olmadı; bu sene sanırım ekim ayında onu tekrar  bu yarışta seyretme imkanını bulacağız. 

Khalid  Abdullah ‘ın sahibi olduğu Juddomonte ekürisinden kısaca bahsetmeye çalıştım bir başka yazı da buluşmak üzere hoşçakalın …

 

 

Sadun Oktav



Blog Kategorileri